dimarts, 19 de març de 2013

Oliveres


Les nostres oliveres


Disposem d'una ampla col·lecció d'oliveres que porten centenars d'anys arrelant a la nostres contrades i també algunes varietats nouvingudes per enriquir el patrimoni vegetal.

Varietats per procedència geogràfica i característiques d'interès.

Varietats penedesenques

Arboçana

De l'Arboç. Minoritària al Penedès fins que ha estat utilitzada en plantacions d'alta densitat. Maduració tardana. Oli fruitat i apreciat.

Menya

Arrelada al Penedès, però el seu nom ve de la paraula "manyo" ens vol dir que va venir de l'Aragó. Les nostres oliveres Menyes tenen al voltat de tres segles. Maduració primerenca. Oli molt estable i ric amb polifenols.

Joanenca

100% penedesenca. Cultivada a les zones més muntanyoses , des dels freds del febrer de 1956 molt minoritària a la zona. Interessant


Varietats de les comarques barcelonines


Becarut

Varietat local de Martorell cultivada dispersament al Penedès. Varietat a protegir.

Corbella

Varietat local de la comarca del Bages. Minoritària. Oli molt equilibrat i fruitat.

Vera

Havia estat molt treballada a la falda de la muntanya de Montserrat. Avui molt minoritària i dispersa arreu.

Varietats de la resta de Catalunya


Arbequina

D'Arbeca s'ha estès per a tot Catalunya i per tota la península i pràcticament a tot el món. Comercialment és la més coneguda i el seu oli és reclamat pels consumidors. Oli fruitat i apreciat arreu, però mancat d'estabilitat.

Arracada

Minoritària a les comarques de Tarragona.

Empeltre

Molt treballada i estimada a les comarques tarragonines i a l'Aragó. Oli apreciat.

Farga

De les primeres oliveres que van arribar a Catalunya. Arbre rústic. Exemplars mil·lenaris a les comarques tarragonines.

Morrut

Varietat treballada al sud de les comarques tarragonines i a Castelló.

Sevillenca

També anomenada a València com a Serrana d'Espadan. No confondre amb Sevillana que són olives de taula.

Panisello

Varietat de les terres de l'Ebre. En recuperació.

Varietats d'altres indrets


Cornicabra

Varietat del centre de la península. Bones característiques organolèptiques.

Koroneiki

Varietat procendent de l'illa de Creta (Grècia). Oli molt estable i apreciat. De gust amarg i picant al paladar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada